EN • NL
Ticketshop

Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Met Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert herontdekt de stad Antwerpen haar  barokke roots. Het culturele stadsfestival brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Rubens is nog steeds een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018 vertelt een verhaal over barok vroeger en nu, en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. 

Het stadsfestival laat Antwerpen op een verrassende manier zien. Chic en ongepolijst tegelijk, historisch en eigentijds, de kunsten en het goede leven. Het artistieke programma is uitgesproken extravert en combineert Rubens’ culturele erfenis met artistieke eigenzinnigheid. Naast een kernprogramma van tentoonstellingen in de musea en de kerken brengt het barokfestival een gevarieerd programma in de stad vol muziek, theater, literatuur, streetart, fotografie, installatiekunst, dans, performances en wandelingen, ontwikkeld door en in samenwerking met heel wat klinkende namen uit de Antwerpse kunstensector.

In het kader van Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert organiseert AMUZ het festival 1618 | BEFORE & BEYOND. 1618, het jaar waarin de Sint-Augustinuskerk in  de Kammenstraat werd geopend, markeert een tijdsperiode waarin diverse muziekstijlen naast elkaar bestonden: de oude polyfonie en de nieuwe barokke monodie. Laus Polyphoniae presenteert de muziek van vóór 1618: van bovenaardse gregoriaanse gezangen tot somptueuze meerstemmigheid. De nieuwe muziekstijlen en -genres van de barok komen dan weer rijkelijk aan bod in het najaar: wereldlijke opera, religieuze cantaten, instrumentale muziek … 

Antwerpen Barok 2018  schenkt de Antwerpenaar bovendien drie nieuwe altaarstukken van Jan Fabre in de concertzaal van AMUZ, de voormalige Sint-Augustinuskerk. Zij zullen de concerten ongetwijfeld extra luister bijzetten. In 2018 zal de barok schitteren en weerklinken in al haar glorie, en intenser dan ooit.