Ticketshop

Café Dubrovnik

AMUZ en Behoud de Begeerte presenteren een reeks literaire late-nightgesprekken met muzikale intermezzo’s door artiesten uit het Adriatische Zeegebied. Na het succes van Café Saudade tijdens de vorige festivaleditie, worden de cafédeuren opnieuw geopend voor een sfeervolle bijeenkomst onder muziek- en literatuurliefhebbers.

De rijke en soms turbulente geschiedenis van Italië en de Balkan was de voedingsbodem voor een gevarieerd cultureel, muzikaal en literair erfgoed. Stof genoeg voor gastvrouw Fien Sabbe om in dialoog te treden met haar gasten. Elke avond wordt opgeluisterd met muziek uit de Adriatische regio.

Dinsdag 28 augustus
Literaire gast: Stipo Jelec
Stipo Jelec is een Bosnisch schrijver en acteur. Eind 1992 vluchtte hij vanuit Zagreb naar Nederland. Hij voltooide zijn opleiding dans en drama, die hij in Kroatië was begonnen, in Amsterdam, waar hij sindsdien als acteur en theatermaker werkt. In 2000 debuteerde hij als toneelschrijver en in 2006 verscheen zijn debuutroman Als jij kon kruipen in mijn huid, een Bildungsroman over vijf jonge mensen tegen de achtergrond van de Bosnische oorlog. Jelec’_x001D_ publiceerde artikelen in Amsterdam Weekly, Elle Magazine en sQueeze Magazine. Hij schrijft ook kortverhalen en is sinds 2007 als docent verbonden aan Schrijf!, de online schrijfworkshop van Trouw. In 2006 namen Annelies Verbeke en Said El Haji hem op in de bloemlezing 25 onder 35, een selectie van de 25 beste Nederlandse en Vlaamse schrijvers die niet ouder zijn dan 35.

Muziek door: The Old Bridge
Miso Petrovic en Sandi Durakovic, geboren in Mostar (Bosnië-Hercegovina) maar wonend in Nederland, vormen het duo The Old Bridge. Het ensemble is vernoemd naar de Romeinse brug over de rivier Neretva in Mostar, die de moslim- en christenwijken verbindt maar ook symbool staat voor de verscheurdheid die de stad lange tijd heeft geplaagd: een brug tussen oost en west, traditie en vernieuwing, verschillende culturen en religies. The Old Bridge put onder meer uit het repertoire van Bosnische, Servische en Macedonische sevdalinka’s en sirtaki’s – af en toe met een uitstapje naar de hedendaagse popmuziek. De musici beschikken over een geraffineerde gitaartechniek en weten bijzondere klanken uit hun instrumenten te halen. Tijdens Café Dubrovnik vertolken ze ‘sevdah’. De term stamt uit het Arabisch en betekent ‘hoop, liefde, vurig verlangen … De muziek is in de Middeleeuwen door Turken in Bosnië geïntroduceerd, waar ze zich vermengde met reeds bestaande Balkanklanken. Net als de Portugese fado zijn het doorleefde liederen die recht naar het hart gaan.

I.s.m. Behoud de Begeerte

Ook literaire cafés met andere gasten op 25 augustus, 26 augustus en 27 augustus.

Luister naar The Old Bridge: