Ticketshop

Café Dubrovnik

AMUZ en Behoud de Begeerte presenteren een reeks literaire late-nightgesprekken met muzikale intermezzo’s door artiesten uit het Adriatische Zeegebied. Na het succes van Café Saudade tijdens de vorige festivaleditie, worden de cafédeuren opnieuw geopend voor een sfeervolle bijeenkomst onder muziek- en literatuurliefhebbers.

De rijke en soms turbulente geschiedenis van Italië en de Balkan was de voedingsbodem voor een gevarieerd cultureel, muzikaal en literair erfgoed. Stof genoeg voor gastvrouw Fien Sabbe om in dialoog te treden met haar gasten. Elke avond wordt opgeluisterd met muziek uit de Adriatische regio.

Zondag 26 augustus
Literaire gast: Stefan Grondelaers
Stefan Grondelaers is als theoretisch taalkundige verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij recenseert daarnaast concerten (voornamelijk oude muziek) en neemt geregeld interviews af voor onder meer De Standaard, Staalkaart en Klara. Op pagina 6 in onze festivalkrant vertelt hij u waarom u tijdens Laus Polyphoniae beslist naar Daedalus moet. Grondelaers heeft ook een grote interesse voor de minder bekende muziekrepertoires die ontsproten aan de oostkust van de Adriatico.
 

Muziek door: The Old Bridge
Miso Petrovic en Sandi Durakovic, geboren in Mostar (Bosnië-Hercegovina) maar wonend in Nederland, vormen het duo The Old Bridge. Het ensemble is vernoemd naar de Romeinse brug over de rivier Neretva in Mostar, die de moslim- en christenwijken verbindt maar ook symbool staat voor de verscheurdheid die de stad lange tijd heeft geplaagd: een brug tussen oost en west, traditie en vernieuwing, verschillende culturen en religies. The Old Bridge put onder meer uit het repertoire van Bosnische, Servische en Macedonische sevdalinka’s en sirtaki’s – af en toe met een uitstapje naar de hedendaagse popmuziek. De musici beschikken over een geraffineerde gitaartechniek en weten bijzondere klanken uit hun instrumenten te halen. Tijdens Café Dubrovnik vertolken ze ‘sevdah’. De term stamt uit het Arabisch en betekent ‘hoop, liefde, vurig verlangen … De muziek is in de Middeleeuwen door Turken in Bosnië geïntroduceerd, waar ze zich vermengde met reeds bestaande Balkanklanken. Net als de Portugese fado zijn het doorleefde liederen die recht naar het hart gaan.

I.s.m. Behoud de Begeerte

 

Ook literaire cafés met andere gasten op 25 augustus, 27 augustus en 28 augustus.

Luister naar The Old Bridge: