Ticketshop

Café Trieste

AMUZ en Behoud de Begeerte presenteren een reeks literaire late-nightgesprekken met muzikale intermezzo’s door artiesten uit het Adriatische Zeegebied. Na het succes van Café Saudade tijdens de vorige festivaleditie, worden de cafédeuren opnieuw geopend voor een sfeervolle bijeenkomst onder muziek- en literatuurliefhebbers.

De rijke en soms turbulente geschiedenis van Italië en de Balkan was de voedingsbodem voor een gevarieerd cultureel, muzikaal en literair erfgoed. Stof genoeg voor gastvrouw Fien Sabbe om in dialoog te treden met haar gasten. Elke avond wordt opgeluisterd met muziek uit de Adriatische regio.

Maandagavond 27 augustus
Literaire gast: Frans Denissen
Frans Denissen is een Vlaamse auteur en vertaler van Italiaanse en Frans-Belgische literatuur. Hij vertaalde onder meer Boccacio’s Decamerone en ging aan de slag met het werk van Cesare Pavese, Eugenio Montale, Italo Svevo, Umberto Eco en Carlo Emilio Gadda. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kende hem onlangs de prestigieuze Martinus Nijhoffprijs voor Vertalingen toe. Met de vertaling van De leerschool van het lijden (2011) van de als onvertaalbaar beschouwde Carlo Emilio Gadda leverde Frans Denissen zijn magnum opus af. De schijnbaar onvoltooide roman, die zich afspeelt in het imaginaire Zuid-Amerikaanse land Maradagal, kan worden gelezen als een satire op het Italië van Mussolini in de onnavolgbare stijl van de grote modernistische schrijver.

Muziek door: Giovannangelo de Gennaro
Giovannangelo de Gennaro bekwaamde zich in de oude muziek tijdens stages en seminaries aan de Fondation Royaumont en CIRMA (Centre Itinérant de Recherche sur les Musiques Anciennes). Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de monodie en de sacrale polyfonie van de 11de tot de 14de eeuw. Als zanger maakt hij onder meer deel uit van Ensemble Organum, Micrologus en Terra d’Otranto. In 1992 stichtte hij zelf het Ensemble Calixtinus, dat grotendeels bestaat uit musici uit zijn geboortestreek Puglia. Als visserszoon is de Gennaro van kindsbeen af nauw verwant met de Adriatische zee en haar universum. Zijn performances zijn als reisverhalen die balanceren tussen het heilige en het profane. Hij omschrijft zichzelf als de naald van een weegschaal die heen en weer pendelt en het evenwicht vindt in een dialoog tussen intuïtie, nieuwsgierigheid, kennis en intellect.

I.s.m. Behoud de Begeerte

Ook literaire cafés met andere gasten op 25 augustus, 26 augustus en 28 augustus.

 

Bekijk hier het filmpje dat Cobra.be maakte over Frans Denissen en zijn voorliefde voor de Italiaanse schrijver Giorgio Bassani.