Ticketshop

Ensemble Organum

In het eerste millennium van onze tijdrekening bestonden er vijf christelijke Kerken met eigen zangtradities. De Beneventaanse – die zich uitstrekte van Zuid-Italië tot aan de Dalmatische kust – was daar een van. Marcel Pérès verricht al jaren baanbrekend onderzoek naar liturgische zangpraktijken sinds de begintijden van het christendom en is de perfecte gids doorheen dit eeuwenoude repertoire.

In 1058 werd de Beneventaanse liturgie door Paus Stefanus IX verboden, waardoor nagenoeg alle bronnen van deze traditie verloren gingen. Een enkele mis voor Pasen overleefde en figureert dan ook prominent op het programma van dit unieke concert. Ensemble Organum laat zo een lang vervlogen verleden weerklinken: gezangen met wortels in de late oudheid, echo’s van de allereerste liturgieën die zich vanuit Jeruzalem naar het Westen verspreidden.

Marcel Pérès en zijn Ensemble Organum bestaan dit jaar 30 jaar! Met zijn concerten daagt hij het publiek uit om oude repertoires op een nieuwe manier te beluisteren. Dit doet hij met (vaak etnische) stemgeluiden die stuwend naar opwindende hoogtepunten toezingen.

Uitvoerders
Marcel Pérès, artistieke leiding