Ticketshop

Ensemble Phoenix Munich

Ensemble Phoenix Munich werd in 2003 opgericht door de Amerikaanse bas en luitist Joel Frederiksen. Voor deze Adriatische editie van Laus Polyphoniae stelde de groep een programma samen met weinig bekende religieuze en wereldlijke muziek uit het 16de-eeuwse Kroatië. Een ontdekking!

Een van de componisten die op het voorplan treden, is Andrea Antico da Montona. Hij verwierf zijn plaats in de muziekgeschiedenis met de eerste gedrukte bundel klaviermuziek: Frottole intabulate per sonar organi. Andere namen op het programma zijn Franciscus Bossinensis (waarschijnlijk afkomstig uit Bosnië), Julije Javetic’ en Andrija Patricius. Het concert eindigt met een vierstemmige mis van Gabriello Puliti: een triomf van imitatieve polyfonie, gebaseerd op een madrigaal van Palestrina.

Uitvoerders
Lydia Brotherton sopraan | Franz Vizthum alt | Daniel Auchincloss haute-contre  | Giovanni Cantarini tenor | Tim Evans tenor  | Joel Frederiksen bas, luit & artistieke leiding  | Michael Gondko luit | Domen Marincic viola da gamba, virginal & orgel

Programma
Werk van Franciscus Bossinensis, Andrea Antico da Montona, Julije Javetic’ , Giovanni Pierluigi da Palestrina, Gabriello Puliti en Andrija Patricius

Met dank aan
Ensemble Phoenix Munich en directeur Joel Frederiksen danken volgende organisaties en personen voor hun waardevolle hulp aan het programma “100 jaar Kroatische muziek”:

Centre d’études supérieures de la Renaissance (CESR) in Tours, directeur Philippe Vendrix en Vincent Besson, ook van CESR, voor de prachtige uitvoering van de madrigalen van Andrija Petris (transcripties door Ennio en Francesco Pezzi) en de motetten van Julije Skjavetić.

Carolina Mora Cordero voor de transcriptie van de Messa da choro van Gabriello Puliti en Domen Marincic for editing.

 

Beluister Ensemble Phoenix Munich op hun website.

‘But the real gem here is the disc from the Munich-based Ensemble Phoenix, directed by the American abroad Mr. Frederiksen: a widely varied collection of musical Americana rendered with consistent beauty and restraint.’ (See Reviews of Rose of Sharon)
New York Times, July 28, 2011

‘Ensemble Phoenix makes ancient music come alive.’
Süddeutsche Zeitung, February 14, 2010

Joel Frederiksen, de vaste bassist van Huelgas, treedt met zijn eigen Ensemble Phoenix Munich op in het Elzenveld op dinsdag 28 augustus om 13.00 uur. Een tip van recensente Hildegart Maertens.
“Wanneer meer gereputeerde ensembles hun licht laten schijnen op minder gekende muziek, levert dat niet zelden spannende concerten op. Ik kijk uit naar wat Joel Frederiksen en zijn meermaals gelauwerde Ensemble Phoenix Munich zullen doen met overgeleverde partituren uit het 16de-eeuwse Kroatië. Frederiksen doet immers wat vertolkers in mijn ogen moeten doen met oude muziek: een archaïsch muzikaal idioom naar de wereld van vandaag proberen te halen. Zo nam het ensemble kort geleden nog muziek op van Nick Drake, in een bezetting van vijfhonderd jaar oud. Om maar te zeggen: in de ogen van Frederiksen is de oude muziekpraktijk een levend iets. Daarom hoort hij volgens mij ook perfect thuis op Laus Polyphoniae – een festival dat hetzelfde voor ogen houdt.”