Ticketshop

Joshua Rifkin & Cappella Pratensis

Jacobus Clemens non Papa is een van de reuzen van de zogenaamde ‘post-Josquin-generatie’. In een carrière van amper twintig jaar creëerde hij een onwaarschijnlijke hoeveelheid polyfone werken. Dankzij de schitterende kwaliteit van zijn muziek werd hij gekoesterd door de belangrijkste religieuze en politieke machthebbers van zijn tijd, maar precies zijn reputatie als opvolger van Josquin des Prez plaatste hem in de schaduw van zijn illustere voorganger. En als componist die de Lage Landen nooit heeft verlaten, kreeg Clemens nooit de internationale faam die hij verdiende.

Ter gelegenheid van zijn geboorte zo’n 500 jaar geleden eert Cappella Pratensis deze bijzondere componist met een programma dat de laatste tien jaar van zijn leven traceert. Naast de vijfstemmige Missa Gaude lux Donatiane, geschreven voor de St.-Donaaskerk in Brugge, horen we motetten die kunnen worden gelieerd aan Leuven, Antwerpen en ’s-Hertogenbosch. Het concert wordt geleid door de eminente Amerikaanse dirigent en musicoloog Joshua Rifkin.

I.s.m. Huis van de Polyfonie, K.U.Leuven, Concertgebouw Brugge, Illustere Lieve Vrouwe Broederschap ‘s-Hertogenbosch, 30CC, Stad Diksmuide & Clemens500

Uitvoerders
Stratton Bull & Joshua Rifkin, artistieke leiding