Ticketshop

María Cristina Kiehr & Concerto Soave

Het passieverhaal heeft ontelbare kunstenaars geïnspireerd tot werken waarin verscheurde emoties centraal staan. De componisten van het seicento benutten alle mogelijkheden van de muzikale taal om luisteraars te laten delen in het leed van bijvoorbeeld de maagd Maria aan de voet van het kruis. Ze experimenteerden uitvoerig met chromatiek, gedurfde harmonieën en verrassende dissonanten. Vooral in Rome was men erg bedreven in deze expressieve stijl. Vergeleken met het Franse repertoire zijn er helaas maar weinig Italiaanse klaagliederen voor de Goede Week overgeleverd. Wat we kennen, is grotendeels gebundeld in een manuscript waarin naast veel anonieme toondichters ook de namen van Carissimi, Frescobaldi en Marcorelli opduiken: componisten die voor de muziek dezelfde revolutie ontketenden als Caravaggio voor de schilderkunst. Met haar aangeboren muzikaliteit en subtiele dramatiek weet sopraan María Cristina Kiehr dit repertoire naar nieuwe hoogten te tillen. Ook de instrumentale passages zijn in uitstekende handen bij de onderlegde musici van Concerto Soave.

Uitvoerders
María Cristina Kiehr, sopraan | Sylvia Moquet, viola da gamba | Mara Galassi, harp | Jean-Marc Aymes, artistieke leiding

Programma
Werken van Giacomo Carissimi, Girolamo Frescobaldi, Michelangelo Rossi, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Giovanni Francesco Marcorelli, e.a.