Ticketshop

Medusa

Leonardo Giustiniani was dichter, humanist en staatsman in het 15de-eeuwse Venetië. Hij stond bekend als een getalenteerde improvisator die zijn eigen verzen begeleidde op luit en lira da braccio. Wat hem typeerde, was het gebruik van het Venetiaanse dialect. Zo werd de term ‘cantare alla veneziana’ geboren. Ensemble Medusa gaat op zoek naar de ziel van deze ongeschreven zangstijl.

De artistieke leiding van dit programma is in handen van Patrizia Bovi, die in 2004 aantrad als artist in residence van Laus Polyphoniae met Ensemble Micrologus. Sindsdien was deze charmante mezzosopraan ook meermaals te zien op het podium van AMUZ. Ensemble Medusa zorgt voor een even subtiele als authentieke instrumentale begeleiding en wijst zo de weg naar het Italië van de renaissance, gezien door de bril van Giustiniani.

Uitvoerders
Patrizia Bovi, zang, harp & artistieke leiding | Crawford Young, luit & viola da mano | Leah Stuttard, harp & hakenharp | Gabriele Miracle, dulciaan & percussie 

Radioproducer Koen Uvin over dit concert:
“Niet het antwoord, maar de vraag zélf hoe oude muziek werd uitgevoerd is wat Historically Informed Performance voor mij zo interessant maakt. Ook het repertoire is nog lang niet volledig verkend. Neem nu Leonardo Giustiniani. Hij improviseerde en begeleidde zichzelf op de luit terwijl hij zijn eigen gedichten zong. Of reciteerde of declameerde hij zijn teksten? Hoe klonk die poëzie en die begeleiding dan en kan ze ons nog bekoren? Erg benieuwd hoe Medusa en Patrizia Bovi de muziek waarmee Giustiniani zijn publiek in verrukking bracht opnieuw tot leven brengt.”

Patrizia Bovi treedt tijdens Laus ook om met Ensemble Micrologus op 31 augustus.

Ze zong ook bij de dansproductie ‘Babel (Words)’ van Sidi Larbi Cherkaoui. Bekijk de trailer.