EN • NL
Ticketshop
<2019>
< >
Tentoonstelling Petrus Alamire, Meerstemmigheid in beeld

Tentoonstelling Petrus Alamire, Meerstemmigheid in beeld

Via prachtig verluchte muziekhandschriften uit het atelier van Petrus Alamire, duikt u in het Vlaanderen en Europa van rond 1500 en maakt u kennis met het toenmalige kunst- en wereldbeeld en zijn machthebbers, componisten en musici. De koor- en liedboeken, die worden bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel en het Stadsarchief in Mechelen tonen we in al hun pracht. Meestal zijn ze bestemd om meerstemmig uit te zingen in het koor van een kerk en rijkelijk versierd met randen vol bloemen, dieren en sierlijke kalligrafische initialen.

De koorboeken worden in de imposante gotische O.L.V.-Kathedraal van Antwerpen in een bijzondere tentoonstelling visueel en auditief tot leven gebracht. Niet alleen ziet u met welk vakmanschap ze werden gemaakt, via digitale beelden van de mooiste paginas en de mooiste details krijgt u toegang tot het hele handschrift. In samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Antwerpen wordt het verhaal van het handschrift verder geïllustreerd aan de hand van kunstwerken uit die tijd.

Met een hoofdtelefoon treedt u binnen in de wereld van de laatmiddeleeuwse meerstemmigheid of polyfonie die, als ze wordt gezongen, een universum van klank opent dat vele harten kan beroeren. Deze composities, in de Lage Landen gecomponeerd, veroverden in die tijd heel Europa en werden bijzonder hoog aangeschreven. Al wandelend door een klank- en video-installatie van kunstenaar Rudi Knoops ervaart u het polyfone weefsel van de muziek als geheel of als een veelheid van individuele muzikale lijnen en ziet u de musici aan het werk.

Wie was Petrus Alamire (Neurenberg, ca. 1470 – Mechelen, 1536?)
Peter Imhoff, alias Petrus Alamire werd geboren uit een bekende koopmansfamilie in Neurenberg, waar hij vermoedelijk werd opgeleid als musicus en muziekscribent. In het zog van zijn handeldrijvende familieleden reisde hij naar de Lage Landen, waar hij onder andere voor Margareta van Oostenrijk en aartshertog Karel (de latere keizer Karel V) luxueuze muziekhandschriften vervaardigde. Daarnaast zien we Alamire ook fungeren als ondernemer, als spion voor Hendrik VIII en als koerier voor Erasmus en andere humanisten. Bovendien onderhield hij persoonlijke contacten met verschillende Europese hoven en met machtige handelaars en bankiers. Op die manier zijn zijn muziekhandschriften over heel Europa verspreid geraakt.

Meer informatie over Petrus Alamire vindt u op www.petrusalamire.com

 

Lees meer over de tentoonstelling in de Lauskrant.

WO 19.08.15 | 10.00

SHARE ON