EN • NL
Ticketshop

Een historische kerk als concertzaal: 400 jaar Sint-Augustinuskerk

De huidige concertzaal van AMUZ was ooit de kloosterkerk van de paters augustijnen. Deze orde vestigde zich vierhonderd jaar geleden in Antwerpen, waar ze in de Everdijstraat het gebouw van een pas verhuisde brouwerij kreeg toegewezen. Door panden aan te kopen en bij te bouwen konden de paters het klooster drastisch uitbreiden tot het zeventig jaar later het hele gebied tussen de Everdijstraat, de Kammenstraat en de Oudaan innam. De kerk was het eerste grote bouwproject van het latere augustijnenklooster. Ze werd tussen 1615 en 1618 opgetrokken onder leiding van Wenzel Coebergher, hofarchitect van de aartshertogen Albrecht en Isabella. De bouwstijl wordt als vroegbarok omschreven, maar vooral in de gevel zijn nog duidelijke kenmerken van de lokale renaissancetradities terug te vinden. Deze schermgevel verbergt een driebeukig schip zonder transept en met een relatief groot koorgedeelte. Het interieur straalt al heel wat meer de moderniteit van toen uit: de barok. In de zuiderbeuk geeft een poort toegang tot de Onze-Lieve-Vrouwekapel. Deze winterkapel dateert van 1857. Dit merkwaardige stukje neobyzantijnse architectuur met overweldigende muurschilderingen werd heringericht als foyer. Als concertzaal is de kerk vandaag het hart van AMUZ, dat verleden en heden op harmonieuze wijze verenigt. Op die manier is de Sint-Augustinuskerk het kader geworden voor een zorgvuldige omgang met kunst en cultuurhistoriek binnen een eigentijds en publieksgericht beleid.

SINT-AUGUSTINUSKERK EN AMUZ: HET BOEK
Naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de Sint-Augustinuskerk brengt AMUZ een boek uit over heden en verleden. Naast inhoudelijke bijdragen van specialisten presenteert het boek een rijke waaier aan magnifiek beeldmateriaal, van het historische interieur tot de hedendaagse kunstwerken van Jan Fabre. Meer info

ZEFIRO TORNA : SONORE SCHETS I / AUGUSTINUS IN EXTASE
Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de Sint-Augustinuskerk en de barokfestiviteiten in AMUZ en Antwerpen ontwikkelt Zefiro Torna met geluidskunstenaar Bram Bosteels Sonore Schets I / Augustinus in extase, een soundscape voor AMUZ. Bosteels ontwikkelt een klankenwereld waaruit een muziekstuk ontluikt. Zefiro Torna selecteerde hiervoor een specifieke compositiebundel: Paradisus sacris cantionibus consitus van Peter Philips. Deze muziek werd voor het eerst gedrukt bij Phalesius in Antwerpen in 1628, het jaar van de inhuldiging van de altaarstukken in de Sint-Augustinuskerk. Philips’ motet O si quando videbo gaudium sluit inhoudelijk aan bij de geschriften en ideeën van patroonheilige en kerkvader Augustinus, toepasselijker kan dus bijna niet. Zefiro Torna’s uitvoering ervan, met onder anderen sopraan Annelies Van Gramberen en teorbespeler Jurgen De bruyn wordt door Bram Bosteels met zijn soundscape gesmeed tot Sonore Schets I / Augustinus in extase, die het oor doet afstemmen op de vervlogen klanken van het verleden. Geluid als presente afwezigheid.

JAN FABRE IN AMUZ
In het kader van Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert realiseert Jan Fabre drie nieuwe kunstwerken die zullen worden geïntegreerd in de voormalige Sint-Augustinuskerk, nu AMUZ. Meer lezen.

(c) Koen Van Damme

RONDLEIDINGEN

AMUZ in de Sint-Augustinuskerk en Jan Fabre. Een unieke blik achter de schermen van de voormalige kerk en de huidige concertzaal
De voormalige Sint-Augustinuskerk is een parel van vroegbarokke architectuur, verborgen in het hart van Antwerpen. Het fascinerende verhaal van de gerenoveerde kerk, de realisatie van de nieuwe infrastructuur en de kunstwerken van Jan Fabre vormt de basis voor de rondleidingen die AMUZ op aanvraag organiseert. De rondleidingen bieden u ook een blik achter de schermen van AMUZ als concertgebouw en -organisator. 

Praktisch

  • Duur: +/- 1 uur
  • Enkel voor groepen, max. 20 personen, aangeboden in het Nederlands
  • € 75 per groep
  • De rondleiding is het hele jaar beschikbaar op aanvraag. 
  • Reservatie en praktische info via het online inschrijvingsformulier, rondleiding@amuz.be of +32 (0)3 202 46 69
  • Optie rondleiding + koffie/taart: 
    • Formule koffie: € 3 p.p. (koffie/thee (à volonté)
    • Formule koffie & taart: € 6 p.p. (koffie/thee met taart)