EN • NL
Ticketshop

Jan Fabre in AMUZ

In het kader van Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert realiseerde Jan Fabre drie nieuwe kunstwerken die werden geïntegreerd in de voormalige Sint-Augustinuskerk, nu AMUZ. Fabre werd voor deze prestigieuze opdracht gevraagd, omdat hij  bij uitstek een Antwerps kunstenaar is met wereldfaam en met een rijke ervaring met gelijkaardige kunstintegratieprojecten, zoals de permanente plafondsculptuur Heaven of Delight (2002) in de Spiegelzaal van het koninklijke paleis in Brussel. Bij de creatie van nieuw werk gaat Jan Fabre regelmatig de dialoog aan met de beeldtaal van de Vlaamse meesters uit de noordelijke renaissance en barok. Jan Fabre is zonder twijfel de totaalkunstenaar in Antwerpen die net als zijn barokke voorgangers actief is binnen verschillende artistieke disciplines. Zijn vormentaal verwijst naar het exuberante en extatische, thema’s die kenmerkend zijn voor de barok.

De nieuwe kunstwerken vervangen de altaarstukken die Peter Paul Rubens, Antoon Van Dyck en Jacob Jordaens in 1628 schilderden voor de Sint-Augustinuskerk. De originele schilderijen maken vandaag deel uit van de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). De 20ste-eeuwse kopieën die lang in de Sint-Augustinuskerk hingen, zijn van de hand van Leon Van Ryssegem en krijgen een nieuwe bestemming. Meer lezen over de originele altaarwerken.

(c) Koen Van Damme

PRAKTISCH
De kunstwerken van Jan Fabre kunnen worden bezichtigd tijdens de concerten van AMUZ, tijdens een rondleiding op aanvraag (zie onder) en tijdens speciale gelegenheden.

__________________________________________________

ZEFIRO TORNA : SONORE SCHETS I / AUGUSTINUS IN EXTASE
Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de Sint-Augustinuskerk en de barokfestiviteiten in 2018 ontwikkelde Zefiro Torna met geluidskunstenaar Bram Bosteels Sonore Schets I / Augustinus in extase, een soundscape voor AMUZ, te horen tijdens uw bezoek aan AMUZ en de kunstwerken. Verder lezen

__________________________________________________

RONDLEIDINGEN

AMUZ in de Sint-Augustinuskerk en Jan Fabre. Een unieke blik achter de schermen van de voormalige kerk en de huidige concertzaal

De voormalige Sint-Augustinuskerk is een parel van vroegbarokke architectuur. Het fascinerende verhaal van de gerenoveerde kerk, de realisatie van de nieuwe infrastructuur en de kunstwerken van Jan Fabre vormt de basis voor de rondleidingen die AMUZ organiseert. De rondleidingen bieden u ook een blik achter de schermen van AMUZ als concertgebouw en -organisator.

Praktisch

  • Duur: +/- 1 uur
  • Enkel voor groepen, max. 20 personen, aangeboden in het Nederlands of Engels
  • € 75 per groep
  • De rondleiding is het hele jaar beschikbaar op aanvraag.
  • Reservatie en praktische info via het online inschrijvingsformulier, rondleiding@amuz.be of +32 (0)3 202 46 69
  • Optie rondleiding + koffie/taart:
    • Formule koffie: € 3 p.p. (koffie/thee (à volonté)
    • Formule koffie & taart: € 6 p.p. (koffie/thee met taart)