EN • NL
Ticketshop

Jan Fabre in AMUZ

In het kader van Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert realiseerde Jan Fabre drie nieuwe kunstwerken die werden geïntegreerd in de voormalige Sint-Augustinuskerk, nu AMUZ. Fabre werd voor deze prestigieuze opdracht gevraagd, omdat hij  bij uitstek een Antwerps kunstenaar is met wereldfaam en met een rijke ervaring met gelijkaardige kunstintegratieprojecten, zoals de permanente plafondsculptuur Heaven of Delight (2002) in de Spiegelzaal van het koninklijke paleis in Brussel. Bij de creatie van nieuw werk gaat Jan Fabre regelmatig de dialoog aan met de beeldtaal van de Vlaamse meesters uit de noordelijke renaissance en barok. Jan Fabre is zonder twijfel de totaalkunstenaar in Antwerpen die net als zijn barokke voorgangers actief is binnen verschillende artistieke disciplines. Zijn vormentaal verwijst naar het exuberante en extatische, thema’s die kenmerkend zijn voor de barok.

De nieuwe kunstwerken vervangen de altaarstukken die Peter Paul Rubens, Antoon Van Dyck en Jacob Jordaens in 1628 schilderden voor de Sint-Augustinuskerk. De originele schilderijen maken vandaag deel uit van de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). De 20ste-eeuwse kopieën die lang in de Sint-Augustinuskerk hingen, zijn van de hand van Leon Van Ryssegem en krijgen een nieuwe bestemming.

PRAKTISCH
De kunstwerken van Jan Fabre kunnen worden bezichtigd van 3 september tot en met 10 december 2018, enkel op maandag tussen 14.00 en 20.00 uur. 

__________________________________________________

RONDLEIDINGEN

AMUZ in de Sint-Augustinuskerk en Jan Fabre. Een unieke blik achter de schermen van de voormalige kerk en de huidige concertzaal (rondleiding AMUZ)

De voormalige Sint-Augustinuskerk is een parel van vroegbarokke architectuur. Het fascinerende verhaal van de gerenoveerde kerk, de realisatie van de nieuwe infrastructuur en de kunstwerken van Jan Fabre vormt de basis voor de rondleidingen die AMUZ organiseert. De rondleidingen bieden u ook een blik achter de schermen van AMUZ als concertgebouw en -organisator. 

Praktisch

 • Duur: +/- 1 uur
 • Enkel voor groepen, max. 20 personen, aangeboden in het Nederlands of Engels
 • € 75 per groep
 • De rondleiding is het hele jaar beschikbaar op aanvraag. 
 • Reservatie en praktische info via het online inschrijvingsformulier, rondleiding@amuz.be of +32 (0)3 202 46 69
 • Optie rondleiding + koffie/taart: 
  • Formule koffie: € 3 p.p. (koffie/thee (à volonté)
  • Formule koffie & taart: € 6 p.p. (koffie/thee met taart)

Baroque Shock: a Limited Edition 
Een exclusieve introductie in tijdloze creativiteit en pronkzucht (Rondleiding Visit Antwerpen)

Een exclusieve introductie in tijdloze creativiteit en pronkzucht Baroque Shock verbindt de twee mooiste barokkerken van Antwerpen met elkaar.  Maar deze nieuwe stadswandeling is veel meer dan een kennismaking met de wonderlijke religieuze kunst uit de 17de eeuw. Een enthousiaste stadsgids leidt u langs de hoogtepunten van de Antwerpse barok en de overgebleven sporen in de straten, de harten en geesten van de Antwerpenaar. De Scheldestad bleef immers nog eeuwenlang in de ban van de barok. Dat merkt u aan de talrijke prachtige gevels in de stijlen van weelderige rococo, pralende neobarok en imponerende beaux-arts. Barok weet ook in 2018 nog hedendaagse kunstenaars te prikkelen en te inspireren, ook hun nieuwe creaties komen dus aan bod!

De kers op de taart van deze tijdelijke themawandeling is een exclusief bezoek aan de voormalige Sint-Augustinuskerk, nu het internationale muziekcentrum AMUZ. Speciaal voor ‘Antwerpen Barok 2018’ ontwerpt de befaamde Antwerpse totaalkunstenaar Jan Fabre er drie nieuwe werken in het schitterende barokke kerkinterieur. ‘Baroque Shock’ is een confronterende introductie in haast onvergelijkbare pronkzucht  en daarom een unieke belevenis die de blijvende Antwerpse bewondering en liefde voor barok weet te verklaren. Niet te missen!

Praktisch

 • Duur: +/- 2 uur
 • Van 3 juli tot 16 december 2018
 • Enkel voor groepen, max. 20 personen, aangeboden in het Nederlands, Frans, Engels of Duits
 • € 75 per gids
 • Reservatie en praktische info via www.antwerpenbarok2018.be