EN • NL
Ticketshop

GOfBaroque

Barokmuziek springlevend in Antwerpen: GOfBaroque stoomt jonge muzikanten klaar voor professionele carrière

Van 10 tot en met 14 augustus organiseren AMUZ (Festival van Vlaanderen – Antwerpen) en het European Union Baroque Orchestra (EUBO) de GOfBaroque Summer Academy. Deze Summer Academy selecteert de muzikanten die deel zullen uitmaken van het EUBO tijdens het komende seizoen. Vanuit heel Europa – van Nederland, Litouwen, Moldavië tot Italië – zakken jonge barokmuzikanten af naar Antwerpen voor een intens traject.

GOfBaroque stoomt de volgende generatie barokmuzikanten klaar voor de professionele muziekwereld door hen de kans te geven gedurende een half jaar deel uit te maken van het EUBO en op die manier de nodige podiumervaring op te doen. Tijdens de Summer Academy worden een zestigtal jonge getalenteerde musici vier dagen lang gecoacht door de grootste specialisten in de barokmuziek. Samen bereiden ze verschillende concertprogramma’s voor. De Summer Academy neemt ook de tijd om alle individuele kandidaten uitvoerig te leren kennen: als solist, als lid van een kamermuziekensemble, als orkestmuzikant en als mens. Op het einde van deze unieke procedure selecteren de coaches de twintig muzikanten die zullen meespelen in het EUBO.

Dat deel uitmaken van het EUBO een vitale stap is in de ontwikkeling van jonge muzikanten, bewijzen onder meer tenor Reinoud Van Mechelen en violiste Rachel Podger. Beiden werkten ze ooit mee aan enkele EUBO-producties, nu schitteren ze op de grootste internationale concertpodia, waaronder AMUZ. Jonge muzikanten scherpen niet alleen cruciale vaardigheden aan, maar doen ook een concertervaring op die onontbeerlijk is om het te maken als professioneel muzikant.

Sterren kijken in AMUZ
De EUBO-tournee start eind september met een concert in AMUZ. Samen met barokvioliste en ster Amandine Beyer zal het orkest op 26 september een ode brengen aan de uitmuntende Franse smaak en stijl waarin het ballet een belangrijk element was. Een concert Dans le goût français, met op het programma onder meer André Campra’s L’Europe galante uit 1697 dat wordt beschouwd als de eerste ballet-opera. Een tweede EUBO-concert in AMUZ vindt plaats op 28 november. Onder leiding van Lars Ulrik Mortensen brengt het Constellatio felix. Tijdens deze avond speurt het publiek in AMUZ de sterrenhemel af met werken in een astronomisch thema. Lully toont de zon met Phaeton, Muffats concerto grosso Propitia sydera wijst de sterren aan, en Rameau neemt iedereen mee naar de planeten met Entrées voor Venus, Jupiter en Mercurius.

#BaroqueBelongsToEurope #EuropeForCulture
GOfBaroque wil een groeiend publiek warm maken voor barokmuziek. Dat dit Europese muzikale erfgoed nog niets aan vitaliteit en relevantie heeft ingeboet, is dit najaar te horen in AMUZ waar meer dan 150 jaar barokmuziek uit diverse landen te horen zal zijn in het kader van Antwerpen Barok 2018. Rubens Inspireert. Net zoals in AMUZ staat ook bij GOfBaroque het gebruik van  instrumenten, conventies, versieringen, bronnen en muzikale interpretatie passend bij de context van de originele compositie en uitvoering centraal. Op die manier voldoet de muziek aan de esthetische criteria en uitvoeringspraktijk van de periode waarin de muziek werd bedacht: de juiste instrumenten, woordenschat, stilistisch begrip en technieken.

_______________________________