EN • NL
Ticketshop

LAGE-EMISSIEZONE IN ANTWERPEN VANAF 01/02/2017

Antwerpen gaat voor betere en gezondere lucht en weert vanaf 1 februari 2017 de meest vervuilende voertuigen in de binnenstad. 

De lage-emissiezone (LEZ) omvat de hele binnenstad  en  linkeroever. De zone wordt aangeduid met een eigen verkeersbord.

Mag mijn voertuig de zone in?

Of uw voertuig de zone wel of niet binnen mag, hangt af van de Euronorm. Op www.sna.be/lez vindt u een online test die je snel uitsluitsel geeft of uw voertuig toegelaten is of niet.

De controle gebeurt met camera’s met nummerplaatherkenning. Rijdt u met een niet-toegelaten voertuig de zone binnen, dan volgt een boete.

Verplichte registratie voor buitenlandse nummerplaten (behalve Nederlandse)

Wilt u met een voertuig met buitenlandse nummerplaat (niet-Belgisch en niet-Nederlands) de zone inrijden? Dan moet u zich eenmalig registreren via deze tool, ook al mag uw voertuig de zone binnen. Dit is gratis en kan tot 24 uur na het binnenrijden van de zone. Heeft u een toegelaten voertuig met een Nederlands kenteken dan hoeft u zich niet te registreren. De controle voor Nederlandse voertuigen gebeurt automatisch op basis van de Nederlandse databank van voertuigen.

Tijdelijke toelating voor sommige voertuigen

Sommige voertuigen die niet aan de voorwaarden voldoen kunnen tegen betaling een tijdelijke toelating aanvragen. Het gaat bijvoorbeeld om dieselvoertuigen met Euronorm 3 zonder roetfilter of voertuigen ouder dan 40 jaar. Deze toelating moet u op voorhand aanvragen en betalen via www.sna.be/lez.

LEZ-dagpas

Heeft u een voertuig dat niet aan de voorwaarden voldoet en niet in aanmerking komt voor een tijdelijke toelating? En wilt u met je voertuig toch de zone binnen rijden? Dan kunt u maximaal acht keer per jaar een LEZ-dagpas kopen. Deze is online verkrijgbaar of te koop aan de parkeerautomaten in de binnenstad.

Maak gebruik van Park&Rides

Wilt u de lage-emissiezone vermijden met uw voertuig? Dan kunt u gebruik maken van de Park&Rides die buiten de zone liggen. Met het openbaar vervoer geraakt u dan snel en goedkoop tot in de binnenstad en AMUZ. 

 

Meer informatie over de lage-emissiezone vindt u op www.sna.be/lez.