EN • NL
Ticketshop

Laus Polyphoniae 2012 | Mare Adriatico

In 2012 richt Laus Polyphoniae de schijnwerpers op de MARE ADRIATICO, de Adriatische Zee. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival treden er niet één, maar twee artists in residence aan: Daedalus onder leiding van Roberto Festa en Dialogos onder leiding van Katarina Livljanic’. Succesvolle initiatieven zoals de International Young Artist’s Presentation en de concerten voor baby’s worden voortgezet. 

Met Italië als westelijke grens en in het oosten omringd door landen als Kroatië, Slovenië en Albanië, is de Adriatische Zee zowel een natuurlijke barrière als een gemeenschappelijke voedingsbodem voor de naties die haar kusten bevolken. Die zijn behalve met de Adriatico ook onlosmakelijk met elkaar verbonden – op politiek-historisch vlak, maar zeker ook wat cultuur, kunst en muziek betreft. 

Laus Polyphoniae 2012 meert aan in de belangrijkste Italiaanse plaatsen aan de Adriatische kust (Venetië, Bari …) maar waagt via het aan Slovenië grenzende Trieste ook de oversteek naar het eiland Cres, metropool Dubrovnik en havenstad Split. Bronnen en oeuvres van lokale origine figureren moeiteloos naast hun historische gezellen: meesterwerken uit het internationale polyfone repertoire, die in kostbare handschriften en omvangrijke verzameldrukken in gindse bibliotheken verzeild geraakten.

Van opulente meerkorige composities en commedia dell’arte uit Venetië, over Glagolitische gezangen uit Kroatië, liturgisch repertoire van het eiland Hvar, polyfonie van Sloveense bodem en luitmuziek die langsheen de Adriatische kustlijn werd geoogst: Laus Polyphoniae 2012 | MARE ADRIATICO verenigt het beste van wat oost en west in de middeleeuwen en de renaissance hebben voortgebracht!

Het festival vond plaats van 24 augustus tot en met 2 september 2012 op diverse historische locaties in Antwerpen.

Raadpleeg het programmaboek hier.

2012

(Klik op de afbeelding)