EN • NL
Ticketshop

Laus Polyphoniae 2013 | Elisabeth I

In 2013 wordt Laus Polyphoniae twintig! Een verjaardag die met veel feestgedruis mag worden gevierd … Toeters en bellen dus, of beter: consorts en virginalen! Tijdens deze jubileumeditie pronkt het programma met schitterende muziek uit het Elizabethaanse Engeland. Elizabeth I (1533-1603) is voor Laus Polyphoniae de gedroomde beschermvrouw: muziek was misschien wel de trouwste gezel doorheen haar lange leven, van het onafgebroken gezongen Te Deum bij haar geboorte, over The Triumphes of Oriana – waarvan ze genoot tijdens de May Day Celebrations van 1601 – tot de lieflijke klanken die haar laatste momenten hebben verlicht. Met de legendarische Virgin Queen als protagonist zal het festival de beste componisten van de Chapel Royal ten tonele voeren, de meest iconische dichters voor het voetlicht plaatsen, sublieme toppers uit het repertoire presenteren, maar ook onbekende schatten die zonder moeite naast de kroonjuwelen kunnen figureren.

Feest à la AMUZ: dat is het gesmaakte succesrecept van twintig jaar Laus Polyphoniae, met verrassende nieuwigheden die doen uitkijken naar meer – veel meer! Tien dagen lang klinkt muziek bij de lunch, tijdens grandioze avondconcerten, intimistische nocturnes en IYAP’s muzikale wandeling: een gevarieerd concertmenu waarvan u gegarandeerd geen noot wil missen. Op het programma: de fine fleur van Europa’s oudemuziekscene – van levende legenden Jordi Savall, Emma Kirkby en Paul Van Nevel, tot het aanstormende talent van Stile Antico, Vox Luminis en I Fagiolini – met composities van Elizabeths idolen, de meesters van Westminster, de virtuozen van de ‘consort musyck’ en de troubadours van het melancholische luitlied.

Speciaal voor deze gelegenheid zorgen we voor enkele kleppers van formaat: een Elizabethaans klankenbad met maar liefst acht concerten op één dag – The Divine Office – een productie van The Triumphes of Oriana, Orlando Gibbons’ The Silver Swan en William Byrds tour de force My Ladye Nevells Booke … En voor het eerst is er geen musicus of ensemble, maar een compositie in residence. Ook voor wie meer wil dan luisteren alleen heeft Laus Polyphoniae 2013 heel wat in petto: iedereen, van ukje tot oma, kan terecht op muzikale activiteiten, workshops, cursussen en andere extra activiteiten – een hele week lang! En ook hier regent het nieuwigheden: zo worden er niet één maar twee summerschools ingericht en brengen we Shakespeare naar het Rubenshuis!

Kortom: meer dan ooit wordt Laus Polyphoniae een muzikale belevenis van formaat – uniek, onvergetelijk en dus absoluut niet te missen. Maar de kers op de verjaardagstaart… dat bent u: zonder publiek geen festival, en zonder gasten geen feestje. Van harte welkom, dus!

Het festival vond plaats van 23 augustus tot en met 1 september 2013 op diverse historische locaties in Antwerpen.

Raadpleeg het programmaboek hier.

2013

(Klik op de afbeelding)