EN • NL
Ticketshop

Laus Polyphoniae 2017 | ADORATIO. Over heiligen, martelaren en geliefden

Laus Polyphoniae verkent voor zijn 24ste editie de unieke wereld van de adoratie. Het aanbidden van God, het vereren van heiligen, en hulde brengen aan Maria zijn onlosmakelijk verbonden met de religie. Adoratie kan echter ook een wereldlijke invulling krijgen, wanneer twee geliefden elkaar beminnen en vereren.

In de middeleeuwen en renaissance was de adoratie een grote inspiratiebron voor kunstenaars. Op onvergetelijke wijze vertaalden zij aanbidding en verering in woord, beeld en klank. Dit leidde tot gebeden  gericht aan heiligen en martelaren, gedichten die op intieme manier de gevoelens voor een (vaak onbereikbare) geliefde beschrijven, schilderijen als blijk van de Mariadevotie, en uiteraard magnifieke composities  van bekende én anonieme toonmeesters.

Deze zomer komen de boeiende aspecten van de adoratie in tientallen  concerten aan bod. U hoort muziek van verschillende religies ter ere van God, heiligen en relikwieën. Heel typisch voor de Lage Landen zijn de composities die de Heilige Maagd eren. Passionele liefdesliederen en madrigalen voeren u dan weer mee naar Zuid-Europa. En ten slotte komen het religieuze en het wereldse tot een symbiose in de concerten die aan het Hooglied zijn gewijd.

Zoals gewoonlijk hebben we het kruim van binnen- en buitenlandse ensembles uitgenodigd en we geven daarbij zowel gevestigde waarden als jong talent graag een podium. Meer dan 70 concerten zijn gepland op de mooiste locaties van de historische binnenstad: AMUZ, de Sint-Pauluskerk, het Rubenshuis …

Dankzij educatieve activiteiten voor kinderen, amateurs en gevorderde musici of lezingen door specialisten kan ieder die wil zich verdiepen in de devotie. Maar bovenal eren we deze zomer de meest edele der kunsten, de muziek.

Het festival vond plaats van vrijdag 18 tot en met zondag 27 augustus 2017. 
 
U kunt het programmaboek hier raadplegen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
(Klik op de afbeelding.)