Home > Activiteiten > Laus Polyphoniae

Laus Polyphoniae 2022 | CONTRAPUNT van het leven

een terugblik / overzicht van de voorbije editie

Contrapunt was in augustus 2022 het centrale thema van Laus Polyphoniae. Het is geen alledaags begrip, maar toch onlosmakelijk verbonden met de muziek van de middeleeuwen en de renaissance – dé corebusiness van het zomerfestival. Bondig samengevat is contrapunt het verstrengelen van verschillende melodieën tot een klinkend geheel. Net zoals je met verschillende draden textiel kan weven, kan je volgens de regels van de kunst ook muzikale lijnen tot een muziekwerk samenvoegen. Door de eeuwen heen gingen muzikanten en componisten ontzettend creatief met die regels te werk, waardoor een grote variatie aan stijlen ontstond in alle genres van de muziek. Naïeve driestemmige Franse chansons, passionele vierstemmige Italiaanse madrigalen, of net cerebrale twaalfstemmige religieuze composities – die polyfone rijkdom werd tijdens het festival voorgesteld.

Contrapunt was in de middeleeuwen en renaissance veelvuldig te horen, zowel bij bijzondere gebeurtenissen als in het dagelijkse leven. In Zie een vrouw, een voorstelling waarin beeld en muziek worden verenigd, belichtten Lieve Blancquaert en Tiburtina Ensemble enkele cruciale momenten uit een vrouwenleven, van de geboorte tot de dood. Is ons bestaan zo verschillend van dat van de mensen zeshonderd jaar geleden? Anna Danilevskaia van Sollazzo Ensemble merkte terecht op dat we allemaal onder dezelfde hemel zijn geboren. Emoties van liefde, lijden, bewondering zijn universeel. Ook het gevoel ontheemd te zijn, raakt vluchtelingen van alle tijden, en was het vertrekpunt voor het Britse Stile Antico. Zij brachten muziek van Engelse componisten die hun thuisland moesten ontvluchten uit vrees voor vervolging vanwege hun geloof.

Zoals steeds nodigden we uitmuntende ensembles uit binnen- en buitenland uit om de contrapuntische rijkdom met stemmen en instrumenten aan u te presenteren. Paul Van Nevel en Huelgas Ensemble waagden zich aan een contrapuntische marathon, het Britse Contrapunctus bundelde de krachten met Choir of The Queen’s College Oxford tot een veertigkoppig koor voor de muziek van John Taverner, en La Grande Chapelle deed de hoogstaande Capilla Flamenca ten tijde van Filips II in Spanje herleven. Door de concerten heen kon u zowel bekende als onbekende meesters ontdekken. La Fonte Musica eerde de onvolprezen Luikse componist Johannes Ciconia, Le Miroir de Musique serveerde de werken van Johannes Martini, Cinquecento wijdde een programma aan Heinrich Isaac en Franz Vitzthum & Dryades Consort verkenden de muziek van Caspar Othmayr. Het Franse L’Achéron bouwde met een consort van viola da gamba’s, virginaal en orgel aan een monument voor instrumentale Engelse muziek, dat een sprong maakt naar de meerstemmige barokmuziek. Andere instrumentale programma’s werden gebracht door klavecinist Skip Sempé, blokfluitconsort B-Five, gambistes Irene Klein & Jane Achtman en luitduo Michał Gondko & Nigel North.

Naast de traditionele concerten hadden we nog enkele bijzondere activiteiten in petto. Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden we cursussen voor verschillende leeftijdsgroepen in samenwerking met Davidsfonds en Musica. Ten slotte zetten jonge ensembles hun beste beentje voor tijdens de succesvolle IYAP-concerten. Alle concerten en activiteiten vonden plaats in AMUZ en op historische locaties in de Antwerpse binnenstad.

Laus Polyphoniae 2022 | CONTRAPUNT van het leven is een nauwe samenwerking tussen AMUZ (Festival van Vlaanderen Antwerpen), Alamire Foundation (KU Leuven), i.s.m. mediapartner Klara/VRT, educatieve partners Musica en Davidsfonds, subsidiënten Stad Antwerpen en Vlaanderen.

Overzicht van alle concerten, voorstellingen en cursussen Laus Polyphoniae 2022

Herbekijk

Livestream Sollazzo Ensemble

U kan het concert van Sollazzo Ensemble hier herbeleven.

Concertinleidingen

U kan de concertinleidingen editie 2022 hier raadplegen.

Enkele sfeerbeelden

Programmaboek

U kan het programmaboek van Laus Polyphoniae 2022 nog nabestellen via mail (tickets@amuz.be) tegen de reductieprijs van € 8,50 + verzendingskosten.

Wil u uw collectie programmaboeken vervolledigen en zoekt u nog een exemplaar van de vorige edities? U kan deze aanvragen via mail (tickets@amuz.be) zolang de voorraad  strekt voor € 5 + verzendingskosten.