EN • NL
Ticketshop

Laus Polyphoniae

In 2018 viert AMUZ twee mijlpalen: de 25ste editie van Laus Polyphoniae én de 400ste verjaardag van de opening van de voormalige Sint-Augustinuskerk.

1618 | BEFORE biedt u deze zomer de meest sublieme muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, met Belgische en buitenlandse ensembles. De uitgepuurde eenvoud van het middeleeuwse eenstemmige gregoriaans wordt voorgesteld door Psallentes, het Vlaamse ensemble legt zich toe op bronnen vanaf 800. Het Tsjechische Tiburtina Ensemble verklankt de etherische hoogten van de gezangen van Hildegard von Bingen. De vroegste middeleeuwse meerstemmigheid ontdekt u dankzij de ensembles Dialogos en Trio Mediaeval, die snuisterden in Engelse bronnen uit respectievelijk Winchester en Worcester.  VivaBiancaLuna Biffi, Pierre Hamon & Marc Mauillon vertolken de nobele balladen en chansons van Guillaume de Machaut, terwijl Pedro Memelsdorff en Mala Punica de verfijnde muziek van de ars subtilior voor hun rekening nemen.

Uiteraard komen ook hoogtepunten van renaissancepolyfonie aan bod. De melancholische wereld van Pierre de la Rue komt dankzij Tasto Solo tot leven, Cappella Pratensis laat het rijke contrapunt van Jacob Obrecht weerklinken, Stile Antico verkent speciaal voor Laus Polyphoniae de polyfonie van Peter Philips, Richard Dering en Jan Pieterszoon Sweelinck, en ook Officium Ensemble zingt bekende en onbekende parels van de polyfonie. Daarnaast ontbreekt de instrumentale muziek niet. Marc Lewon & Paul Kieffer tokkelen zich door het luitrepertoire uit de 15de eeuw heen, Paul O’Dette verleidt ons met de muziek van Kapsberger en Andrew Lawrence-King gidst ons door het repertoire voor de harp. Skip Sempé leidt zijn ensemble Capriccio Stravagante in een programma gewijd aan de consortmuziek voor virginalen en gamba’s van William Byrd. 

Bijzonder fascinerend worden de concerten die de brug vormen tussen de zwanezang van de renaissance en de ontluikende barok. 1618 | BEFORE opent op grootse wijze met La Pellegrina – een intermedium waarvoor Nicolas Achten en Scherzi Musicali alle registers opentrekken. Het zomerfestival eindigt met L’Orfeo van Claudio Monteverdi, de eerste grote opera van de westerse muziekgeschiedenis, semiscenisch vertolkt door I Fagiolini en geregisseerd door de gevierde Britse regisseur Thomas Guthrie.

Noteer daarnaast ook enkele bijzonderheden. Er wordt een volledige dag gewijd aan het recentelijk ontdekte Leuven Chansonnier, Paul Van Nevel zal zijn persoonlijke visie op de polyfonie toelichten, er zijn educatieve activiteiten voor amateurs en gevorderde muzikanten, en uiteraard de alomgeliefde IYAP-wandelingen.

1618 | BEFORE, de feestelijke 25ste editie van Laus Polyphoniae, wordt een spetterende verjaardag! We kijken ernaar uit om u in Antwerpen te mogen ontvangen in AMUZ en op andere schitterende historische locaties.

1618 | BEFORE & BEYOND
16 augustus - 16 december 2018

 

AMUZ ontving in 2014 een Klara voor het festival Laus Polyphoniae | Elisabeth I, werd in 2015 door de internationale EFFE-jury (Europe for Festivals, Festivals for Europe) erkend met het EFFE-label 2015-2016 en in april 2017 opnieuw met het EFFE-label 2017-2018.